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Editor’s Note: reversed in part and remanded to IBLA by Director, OHA, 35 OHA 48
(2007); remanded to OSM by IBLA Order (Sept. 5, 2007)
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JOHN L. STENGER (ON RECONSIDERATION)

IBLA 2004-253R Decided December 14, 2006

Petition for reconsideration of John L. Stenger, 170 IBLA 206 (2006),
concerning 10-day Notice #X03-112-014-002.

Petition granted; decision clarified.

1. Surface Mining Control and Reclamation Act of 1977:
Spoil and Mine Wastes: Generally--Surface Mining
Control and Reclamation Act of 1977: Permits: Generally 

Federal regulations define “excess spoil” simply as “spoil
material disposed of in a location other than the mined-
out area,” but provide one exception, viz., that “spoil
material used to achieve the approximate original contour
or to blend the mined-out area with the surrounding
terrain in accordance with [30 CFR 816.102(d) and
817.102(d)] in non-steep slope areas shall not be
considered excess spoil.”  30 CFR 701.5.  Where OSM files
a petition for reconsideration showing that two violations
of the permit boundary fall under the exception, the
Board will clarify that a permit is not required as to those
two violations.

APPEARANCES:  Steven C. Barcley, Esq., Office of the Field Solicitor, U.S.
Department of the Interior, Pittsburgh, Pennsylvania, for the Office of Surface Mining
Reclamation and Enforcement.

OPINION BY ADMINISTRATIVE JUDGE HUGHES

The Office of Surface Mining Reclamation and Enforcement (OSM) has filed a
request for reconsideration of the part of the Board’s decision in John L. Stenger, 
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170 IBLA 206 (2006), that reversed OSM’s finding that the West Virginia Department
of Environmental Protection (WVDEP) acted appropriately by ordering United Coal
Co. (United Coal) to reclaim areas where spoil had been placed outside of the permit
area without also requiring United Coal to apply for a permit to place the spoil off of
the permit.  We held that OSM did not have the authority to retroactively waive the
requirement that all placement of spoil outside the permit area must be done
pursuant to a permit.  OSM asks us to reconsider this conclusion in light of new
information it has provided relating to the nature of the spoil placed outside of the
permit area.  Stenger has not responded to OSM’s petition.  While we grant the
petition and clarify our decision, we adhere to our original holding that permits were
required under State and Federal law to place spoil outside of the permit area.

United Coal operated a surface coal mine on Stenger’s property pursuant to a
lease with Stenger and a permit from WVDEP.  At the time this action arose, United
Coal had completed mining, and its activities on the site were limited to reclamation. 
In a citizen’s complaint, John Stenger challenged several aspects of the reclamation,
including the placement of spoil outside of the permit area.  In response to the Ten-
Day Notice issued by OSM following the citizen’s complaint, WVDEP cited two
Notices of Violation (NOVs) it issued to United Coal for placement of spoil off-permit
dated September 17 and November 13, 2001, both of which had been “terminated”
before the TDN was issued.  1/  A subsequent Federal inspection on July 23, 2003,
revealed that WVDEP had issued an NOV on June 24, 2003, one day after it
completed its TDN response, for the placement of spoil off-permit.  That violation
was terminated before the case reached the Board.  The Federal inspector also found
that United Coal had placed spoil off-permit, in addition to the spoil referred to in the
previous three NOVs.  However, the inspector’s report stated that the spoil had been
placed off-permit in response to a request from Stenger.  WVDEP subsequently issued
an NOV for the additional spoil placement discovered in the Federal inspection,
requiring reclamation and seeding of the spoil.  OSM’s Beckley Area Office notified
WVDEP that it had determined that this was the appropriate response to the
violation.  On informal review OSM’s Regional Director agreed, stating that, although
placement of spoil off-permit without a permit is a violation, WVDEP responded
appropriately in requiring the material to be reclaimed in place.

We disagreed with the Regional Director, concluding that the spoil placed
outside of the permit area was “excess spoil” and that, as such, it could be placed
outside of the original permit area only pursuant to a new or amended permit.  OSM
now argues that we should reconsider our decision because the spoil placed outside
of the permit area is not “excess spoil” within the meaning of State and Federal
________________________
1/  Under West Virginia regulations, when a violation has been successfully abated, it
is recorded as “terminated.”  W. Va. CSR § 38-2-20.2.d. (2006).
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regulations.  Instead, OSM argues that such spoil should be treated as a “Surface
Disturbance Off the Permit Area,” pointing out that such disturbances do not always
require permitting.  See 54 FR 13814, 13820 (Apr. 5, 1989).  

A petition for reconsideration may be granted only in extraordinary
circumstances where good reason is shown therefor.  43 CFR 4.21(d); 43 CFR 4.403;
see e.g., Ulf T. Teigen (On Reconsideration), 159 IBLA 142, 144 (2003); Dugan
Production Corp. (On Reconsideration), 117 IBLA 153, 154 (1990).  We are generally
“reluctant to grant a petition for reconsideration on the basis of new information
submitted with the petition and unaccompanied by an explanation as to why it was
not provided prior to the decision which the party seeks to have reconsidered.” 
Teigen 159 IBLA at 144.  However, we have granted petitions for reconsideration
where the party requesting reconsideration provides information that invalidates the
premise upon which the Board’s original decision was based.  See Teigen 159 IBLA
at 144; Gary L. Carter (On Reconsideration), 132 IBLA 46, 48 (1995); Dugan,
117 IBLA at 154-55.  Here, OSM alleges that our mis-characterization of the spoil as
“excess” led us to the incorrect legal result.  

OSM has provided a Mine Site Evaluation Narrative Report (Report) from a
Federal inspection conducted on the site on October 13, 2006, containing additional
information explaining the placement of the spoil outside of the permit area.  OSM
states that there are six areas where United Coal affected land outside of the permit
boundary.  The first two were affected during the course of mining where “backfill on
preexisting benches extended beyond the permit boundary as the backfill was
blended into those benches.”  (Motion for Reconsideration at 2.)  In September 2001
WVDEP issued an NOV for those violations that has since been terminated.  The other
four placements of spoil outside of the permit area were made at Stenger’s request
pursuant to his lease agreement with United Coal (Report at 3-8) to fill a ravine
covering approximately three acres; to cover fines and gob material left by unrelated,
earlier mining on an existing bench; to create a shallow earthen ramp over a plastic
gas line to gain access to the bench described above; and to create a temporary berm
to assist in cleaning out a sump.  (Motion for Reconsideration at 2.)  OSM argues that
these placements were made to accommodate Stenger, not because United Coal was
unable to dispose of the spoil in the pit.  Therefore, OSM argues that none of the
material should be considered “excess spoil.”

We find this reasoning unpersuasive.  West Virginia regulations define “excess
spoil” simply as “overburden material disposed of in a location other than the pit.” 
W. Va. CSR § 38-2-2.47 (2006).  Under that definition, all of the spoil from all six
locations is “excess spoil.”  
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[1]  Federal regulations also define “excess spoil” simply as “spoil material
disposed of in a location other than the mined-out area,” but provide one exception,
viz., that “spoil material used to achieve the approximate original contour or to blend
the mined-out area with the surrounding terrain in accordance with [30 CFR
816.102(d) and 817.102(d)] in non-steep slope areas shall not be considered excess
spoil.”  30 CFR 701.5.  While the first two violations of the permit boundary (those
subject to the September 2001 NOV) may fall under the exception, the other four
clearly do not.  The map OSM has provided with its Motion for Reconsideration
shows that none of the last four placements of spoil is even adjacent to the permit
area.  Therefore, the spoil could not be necessary to blend the mined-out area with
the surrounding terrain or to achieve approximate original contour, as provided in
the regulation.  OSM admits as much in its description of the spoil placement and in
its characterization of those placements as “a favor to Mr. Stenger, who needed it for
beneficial uses” (Motion for Reconsideration at 7) that were (it is clear from OSM’s
motion) plainly unrelated to “achiev[ing] the approximate original contour or to
blend[ing] the mined-out area with the surrounding terrain” within the meaning of
30 CFR 701.5.  That the spoil was placed off-permit pursuant to a lease and with
apparently good intention does not negate the fact that it is spoil that has been
placed outside of the permit area, which is the definition of “excess spoil.”  

As it is “excess spoil,” we correctly applied the West Virginia regulations,
Federal regulations, and language from the preamble of OSM’s 1989 rulemaking,
which left unchanged the requirement for a permit to dispose of excess spoil.  54 FR
at 13819.  All of that authority supports our conclusion that spoil may not be placed
outside of the original permit area without a permit.

The new information OSM has provided has helped us distinguish among the
six violations of the permit boundaries.  Based upon the information provided, it
appears that the first two violations were “[s]urface disturbances off the permit”
caused by “mining activities conducted within the permit” as anticipated and
discussed in the preamble to the 1989 rulemaking.  54 FR at 13820.  With respect to
these disturbances, we clarify that, as OSM stated in its preamble, “it is not necessary
to require a permit since only reclamation activities [were] conducted to correct these
disturbances, because the permittee [was] required to return the land to its previous
condition through abatement measures described and ordered in” the September 17,
2001, NOV issued by WVDEP.  Id.  With respect to the remaining four placements of
spoil outside of the permit boundaries, however, the conclusion in our decision
remains unchanged.  These placements consist of “excess spoil” as it is defined in the
West Virginia and Federal regulations, and the regulations are clear that “[t]hose
sites used to dispose of excess spoil must be permitted.”  Id. at 13819.
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Any arguments raised by OSM not specifically addressed herein have been
considered and rejected.

Therefore, pursuant to the authority delegated to the Board of Land Appeals
by the Secretary of the Interior, 43 CFR 4.1, the motion for reconsideration is granted
and our decision at 170 IBLA 206 is clarified as described above.

____________________________________
David L. Hughes
Administrative Judge

I concur:

_______________________________
Christina S. Kalavritinos
Administrative Judge

171 IBLA 5


